Bitcoin veilig bewaren, hoe doe je dat?

Van hardware en paper wallets tot seed phrases

Bescherm je crypto munten

Als je Bitcoin wilt verzenden, ontvangen of gewoon opslaan, heb je een cryptocurrency wallet nodig. Maar je moet deze Bitcoin wallet ook veilig bewaren. Of je nou met behulp van een hardware, mobiele of desktop wallet crypto bewaard, je Bitcoin zal altijd aantrekkelijk zijn voor oplichters, fraudeurs en dieven, vooral als je een hodler bent of transacties doet met grote bedragen.

Bitcoin is een gedecentraliseerd bezit en sommige mensen, vooral beginners in de industrie, kunnen zich hierdoor in een vals gevoel van veiligheid wanen. Waar echt op  moet worden gelet, is dat Bitcoin houders vanwege het gebrek aan gecentraliseerde autoriteit die toezicht houdt op crypto currency, de volledige verantwoordelijkheid moeten nemen om hun crypto wallet te beveiligen en te beschermen.

Bitcoin kopen met iDeal is één ding, het veilig opslaan van bitcoin vereist geheel andere vaardigheden en kennis.

Op deze pagina leer je hoe je je geld kunt beschermen, de juiste wallet kunt kiezen en de meest voorkomende gevaren van crypto beveiliging kunt vermijden.

De meeste houders van cryptocurrency gebruiken zowel cold als hot wallets. Hot wallets zijn handig voor frequente handel, terwijl cold wallets beter zijn voor het langdurig vasthouden van crypto munten.

We onderzochten de verschillende wallets om digitale valuta te bewaren.

Wat is een crypto wallet?

Een cryptocurrency wallet is een softwareprogramma dat is ontworpen om openbare en privésleutels op te slaan, digitale valuta’s te verzenden en te ontvangen, saldo beheren en communiceren met verschillende blockchains. Een crypto wallet is nodig om crypto munten te beheren en veilig te houden.

Cold en hot wallets

Er zijn veel cryptocurrency wallets, maar het essentiële onderscheid tussen beide is of ze hot of cold zijn.

– Een hot wallet is verbonden met internet en is op elk moment toegankelijk. Hot wallets omvatten alle online cloud wallets, de meeste mobiele en software wallets en crypto exchanges (exchanges bewaren overigens ook crypto in cold wallets).

– Een cold wallet is niet verbonden met internet en maakt het mogelijk om geld offline op te slaan. Het blijft wel mogelijk om op ieder moment geld te ontvangen. Cold wallets zijn hardware wallets, offline bewaarde papieren wallets (secret phrase en private key), USB sticks en  andere offline vergelijkbare gegevensopslagapparaten.

#1 crypto beveiliging is de hardware wallet

Offline en flexibel crypto bewaren

In tegenstelling tot een software wallet slaat een hardware wallet privésleutels op op een extern apparaat zoals een USB stick. Ze zijn volledig cold/koud en dus veilig afgeschermd van de online wereld.

Hardware wallets zijn ontworpen om transacties gemakkelijk te maken, de wallet aansluiten aan een online apparaat, de wallet ontgrendelen, crypto munten verzenden en een transactie bevestigen.

Hardware wallets worden beschouwd als de veiligste manier om crypto-activa op te slaan. Het enige nadeel is dat ze niet gratis te gebruiken zijn.

Wat is mogelijk?

  • Makkelijk online betalingen doen en geld ontvangen
  • Web applicaties met ondersteuning voor meerdere valuta’s
  • Direct swappen naar andere munten
  • Toegang tot DEFI apps (Decentrale Financiële applicaties)

Een hardware wallet rechtstreeks bij de fabrikant kopen is de veiligste manier. Het is onveilig om hardware wallets van andere mensen te kopen, vooral van onbekenden. Een hardware wallet van een producent moet eerst zelf ingesteld worden.

Software wallets voor kleine transacties

Op zowel desktop als mobiel

Software wallets worden gedownload en geïnstalleerd op een pc of smartphone. Het zijn hot wallets. Zowel desktop- als mobiele wallets bieden een hoog beveiligingsniveau maar hacks en virussen zien niet onvermijdelijk, een malware vrije pc is daarom belangrijk.

In de regel zijn mobiele wallets veel kleiner en eenvoudiger dan desktop wallets, maar crypto beheren is met beide makkelijk. Bovendien bieden sommige software wallets toegang tot crypto valuta via meerdere apparaten tegelijk, waaronder smartphones, laptops en zelfs hardware wallets.

Recovery seeds en private keys zijn van essentieel belang

Backup methodes verschillen per wallet

Zodra je een (hardware) crypto wallet hebt gekregen, moet je een backup opschrijven van 12-24 woorden, de zogenaamde private recovery seed-zin, het is belangrijk deze goed te beschermen.

Met software wallets is de private key van ieder adres van belang, stel een software wallet heeft een bitcoin én een ethereum adres, dan wil je van beide adressen een private key opschrijven op papier of een andere veilige offline opslagplek.

Belangrijke beveiligingsstappen bij het beveiligen van crypto

  • Bewaar cryptocurrency niet voor een langere periode of langer dan nodig op een crypto exchange.
  • Schakel altijd twee-factor-authenticatie (2FA) in.
  • Kies je voor een hardware wallet, kies dan een moeilijk te raden pincode en zet nooit je 24-woorden recovery phrase online.
  • Ga niet publiekelijk opscheppen over je crypto bezittingen onder een echte naam of identificeerbaar adres. Sommige inbrekers slagen erin om crypto munten te stelen, zelfs als je ze in een cold (offline) opslag bewaart.
  • Vertrouw alleen op wat op het scherm van een hardware wallet staat en verifieer alle informatie op het apparaat, met name het adres waar crypto naartoe verzonden wordt.
  • Ga er altijd van uit dat apparaten op ieder moment kunnen worden gehacked, dus ga altijd voorzichtig om met computer en smartphone.

Tips voor optimale crypto veiligheid

Minimaliseer de kans op verlies van crypto met deze tips.

Pas op voor phishing-sites. Of je nou verbinding maakt met een exchange of een online wallet, bevestig voor jezelf dat je op het juiste adres inlogt door bovenin de adresbalk van de browser het adres te dubbelchecken. Veel nepwebsites imiteren crypto exchanges met als enig doel je inloggegevens te stelen of persoonsgegevens te bemachtigen voor phishing campagnes. Controleer altijd of het websiteadres correct is.

HTTPS. Log alleen in op websites die beveiligt zijn met een geldig HTTPS-certificaat. De meeste legitieme sites hebben er één. Probeer voor extra veiligheid Chrome browser plugins zoals ‘HTTPS Everywhere’.

Gebruik een beveiligde wifi-verbinding. Maak nooit verbinding met een online wallet, exchange of een ander kritisch beveiligingspunt via openbare wifi. Zelfs als je op een vermoedelijk veilige plaats bent, moet je ervoor zorgen dat je WiFi-toegangspunt sterke codering gebruikt, zoals het WPA-2-protocol.

Scheid crypto kapitaal. Bewaar niet al uw crypto-activa op één plek. De beste manier om ermee om te gaan, is door een of meerdere koude opslagplaatsen te gebruiken voor langetermijnbeleggingen en ten minste één warme wallet voor handel en transacties.

Twee-factor-authenticatie. Beveilig uw accounts altijd met 2FA. Gebruik waar mogelijk software of hardware 2FA instrumenten in plaats van SMS.

Witte lijst IP- en opnameadressen. Als je een statisch IP-adres hebt, gebruik dit dan voor je eigen veiligheid. Zorg ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je crypto wallets.

Dubbelcheck Crypto-adressen. Sommige kwaadaardige programma’s kunnen een verkeerd transactieadres bewerken en plakken wanneer je een transactie verzendt. Meestal is het nieuwe adres van een aanvaller. Het is beter om veilig te zijn dan sorry.

Gebruik veiligheidsmaatregelen die je aankunt. Sommige mensen voelen zich nooit veilig en gaan tot het uiterste om hun cryptovaluta te beveiligen. Ze vergeten echter dat ze ook crypto kunnen verliezen aan hun beveiligingstools. Het verliezen van toegang tot rekeningen, fondsen of wallets is net zo gewoon als hacks. Maak beveiliging niet te ingewikkeld als je daar toch niet van houdt. Streef naar een juiste balans tussen complexiteit en veiligheid.

De kunst om cryptocurrency veilig en beveiligd te houden, is een cruciale vaardigheid om onder de knie te krijgen. Hoe eerder je het leert, hoe beter.